VoxForge
Hoi, dit lijkt me een leuk project.
Mijjn Kinderen hebben ADHD en Dislexie.
De juiste basis om toch goed met computers om te gaan is dus sprekend.
Helaas bied het rugzakje geen financiele middelen voor NaturalySpeaking thuis of een leespen ...
De dames zijn hun techno papa wel gewend met zijn Linux enthousiastme.
Heb zojuist de meeste benodigde software wel geinstalleerd, onder Ubuntu is dat allemaal beschikbaar.
Zoals ik het begrijp is er nog een gebrek aan voicefiles en gramatica regels ?
Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.
Groeten Keimpe de Jong
Ik heb net naar een paar van jullie audio files geluisterd.
en toen kwam ik op het idee om mn microfoon toch maar even bij mn fans van de computer te houden en met audacity een noise file op te nemen, alvorens teksten in te spreken.
het is al vervelend genoeg dat je het geluid van brommers die voorbij rijden niet goed kunt filteren.
Beste Keimpe,
Meer spraak is absoluut welkom. Grammaticaregels is niet iets dat we verzamelen. Voor bepaalde toepassingen van spraakherkenning is een zogenaamde grammar nodig. Het gaat dan om toepassingen waarbij commando's worden gegeven, zoals "start browser", "sluit venster" et cetera. De grammar bevat dan de regels om de gesproken commando's te koppelen aan bepaalde gebeurtenissen. De grammar is iets dat gemaakt kan worden door een programmeur, zonder de hulp van vrijwilligers.
Zonder de hulp van vrijwilligers die spraak aanleveren, kan een programmeur geen toepassing maken die spreker-neutraal is. Op basis van zijn/haar eigen spraak kan uitsluitend een toepassing gemaakt worden die goed werkt met zijn/haar eigen stem (en sterk gelijkende stemmen).
Een waarschuwing: verwacht niet dat als je een paar uur spraak aanlevert, dat er dan vervolgens binnen korte tijd perfecte toepassingen zijn voor spraakherkenning onder Linux. Daarvoor is toch ook wel de nodige arbeid van programmeurs vereist. Er bestaan al een aantal toepassingen, maar nog niet iets dat vergelijkbaar is met een goed commercieel product.
Een tweede waarschuwing: ik vraag me sterk af of spraakherkenning alle (of zelfs de meeste) problemen oplost die worden veroorzaakt door adhd en dyslexie. Ik heb zo mijn twijfels. Ik gebruik spraakherkenning dagelijks en ik word dagelijks geconfronteerd met de sterke tekortkomingen ervan (dit betreft dragon naturally speaking). Een beetje standaardzinnen lukt prima, maar zodra je woordkeuze een beetje afwijkt van de norm, gebeuren de vreemdste dingen. Afhankelijk van het soort dyslexie kan ik me voorstellen dat dergelijke fouten aan de aandacht ontsnappen. Voor mij is het vaak al lastig genoeg om bepaalde fouten op te sporen.
Een stukje zonder verbeteren en niet zo secuur en geduldig gedicteerd als normaal, maar veel natuurlijker:
ik wil genieten moedigen, maar ook commerciële spraakherkenning maakt nog vele fouten. Hij moet ontzettend hoe keurig spreken om te voorkomen dat allerlei vreemde dingen gebeuren.
Dit had moeten zijn:
ik wil je niet ontmoedigen, maar ook commerciële spraakherkenning maakt nog vele fouten. Je moet ontzettend nauwkeurig spreken om te voorkomen dat allerlei vreemde dingen gebeuren.
Aan de andere kant, in de toekomst zal spraakherkenning ook steeds slimmer worden en uiteindelijk zullen jouw dochters ook kunnen profiteren van die ontwikkeling. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben.
Het is niet per se nodig om een aparte opname te maken zonder spraak. Dat is toch bij iedereen anders en de circa 1 seconde stilte aan het begin en het einde van je opnames zijn al voldoende om te bepalen wat 'stilte' is. Opnames met toevallige achtergrondgeluiden zoals een langsrijdende brommer of een dichtslaande deur is een (helaas) minder bruikbaar. Normale achtergrondruis zoals de ventilator van een pc is echter geen probleem, want we moeten 'real world' spraak hebben.
Groeten, Robin
Beste Robin,
Ik ben lid van Woortblind en zat tot voorkort in het bestuur van deze club van Dyslectici. Ik heb het bestuur verlaten om me onder andere actief met spraakherkenning en voorlees software bezig te gaan houden.
Ons doel is een blauw-boekje te maken met fonetische spelregels voor het DNederlands (Nederlands met een spelling voor Dyslectici). En daarnaast willen we bijbehorende open source spraakherkenning- en voorlees-software ontwikkelen.
De redenering is dat de computer van nature niet flexibel is en de mens wel. De hele keten van spraakherkenning en voorlezen door de computer kent als zwakke punt de in een andere taal context (zonder computers) ontwikkelde spelling. De mens is bij uitstekend in staat zich aan te passen aan de mogelijkheden en beperkingen van de computer. Andersom is het inefficient. De mens heeft de flexibiliteit die in de keten van taalautomatisering nodig is. Uit puur eigenbelang willen de taalketen verbeteren.
De redenering daarbij is dat het voor de totale communicatieketen meer nut heeft dat mensen oefenen in duidelijk spreken. Meer dan leren omgaan met spellingverzinsels die niet bijdragen aan de efficientie van de keten. Ook voor allerlij ander taal gebruik heeft dit voordelen.
De hele efficientie van communicatie in het Nederlandse taaldomein zal er voordelen van hebben. En dat is een overwegend economisch belang in een maatschappij waarin over enkele jaren nog maar 50% van de bevolking werkt.
Wij zijn op zoek naar mensen in de computer en taalwetenschap die ons bij dit project willen helpen.
beste boudi, er zijn zeker mogelijkheden, maar ik kom daar nog op terug als ik weer thuis ben, half oktober, want dan heb ik meer tijd/gelegenheid.
groet, R
Hoi Robin,
Op je eerste punt. Nee ik verwacht niet meteen perfect werkende spraakherkenning, wel ben ik een php programmeur en wil meer python leren. Dus ik bied mijn vrije tijd aan om te helpen.
Ik hoop toch wel dat we in de toekomst een product hebben dat commerciele producten na en voorbij streeft. Het voorbij streven is mogelijk dankzij GPL code.
Op het tweede punt. Ik verwacht niet dat je door een systeem de symptomen wegneemt, dat is meer iets voor neurofeedback. zelfs dan is het leren omgaan met jezelf en de omgeving.
Hoi Keimpe,
ik heb altijd liever dat mensen realistische verwachtingen hebben, want 't is beter om iemand aan boord te krijgen die 'n paar jaar bijdraagt, dan iemand die na een maand hard werken teleurgesteld opgeeft. We kunnen zeker hulp gebruiken. Ik kom pas medio oktober terug in de bewoonde wereld en dan kunnen we kijken hoe of wat. Je kunt me ook per e-mail bereiken op robin (at) het domein van dit project.
Mijn tweede punt is trouwens meer dat de tekortkomingen van spraaherkenning wellicht lastiger zijn te herkennen voor iemand met dyslexie. Spellingcontrole helpt niet echt, want alle woorden zullen goed gespeld zijn. Het hangt wel af van de soort dyslexie, want sommigen zullen onlogische woorden er zo uitpikken en anderen juist niet denk ik. Op de lange termijn zal het echter zeker een nuttige tool worden.